Cosplay er en morsom hobby som går ut på at man kler seg ut som og spiller sine favorittkarakterer fra videospill, TV-serier, film, bøker eller andre medier. Mange legger mye flid i kostymene sine, og på arrangementer som Desucon arrangeres det cosplaykonkurranser der de beste kostymene kåres.
Selve begrepet «cosplay» er en sammensetning av ordene «costume» og «play», som viser til de to elementene som utgjør cosplay-hobbyen. Opphavsmannen til uttrykket er Nobuyuki Takahashi, som brukte ordet for første gang på starten av 80-tallet da han skulle skrive en artikkel fra 42nd World Science Fiction Convention. I Norge er cosplay en ganske ung hobby, men de første organiserte samlingene kom i stand i form av små fan-meets på starten av 2000-tallet som senere skulle bli til det første Desucon i 2006.
Med tiden har cosplay blitt mer kjent i Norge, og de største eventene trekker over 6000 besøkende. Norge stiller også opp i internasjonale cosplaykonkurranser, og har vært deltakernasjon i EuroCosplay siden 2011.

 

Hvem kan drive med cosplay?

Alle som vil kan drive med cosplay! Du trenger ikke være i en spesiell alder, være kjempeflink til å sy eller ligne på karakteren – her kan alle delta! Både unge og gamle deltar med cosplay på Desucon, og det er alltid plass til flere. De fleste cosplayerne er i tenårene, men det finnes både eldre cosplayere som deltar mange år på rad og yngre som blir med foreldre eller eldre søsken på sitt første cosplay-event.

Cosplay er en sosial hobby, og mange samles på ulike nerdearrangementer for å møte andre som deler samme interesse.

 

Hvordan kommer jeg i gang?

Cosplay kan enten lages selv eller kjøpes i spesialistbutikker. Mange velger også å ta utgangspunkt i vanlige klær og modifisere disse for at de ligner på karakteren. Vi har ingen spesiell cosplaybutikk vi anbefaler, men å søke på eBay kan være en god start. Husk å se etter at selgeren har gode tilbakemeldinger og at du overholder grensene for merverdiavgift og toll.